Mobilitat del projecte Erasmus+ a Eskisehir (Turquia)
La setmana del 22 al 26 de novembre, en el marc de la institució europea de cooperació internacional i amb el finançament del Consell d’Europa, el nostre institut, representat pels professors Adel Sayed i Joan Soto, va assistir a la ciutat turca d’Eskisehir a la sessió inaugural del projecte Make a change and listen to their voice, que té com a objectiu principal combatre l’abandonament escolar i ajudar els alumnes entre 14 i 16 anys amb problemes emocionals i socioculturals a trobar el seu lloc en el seu entorn mitjançant el teatre.
Com a producte final del projecte, els alumnes de cinc instituts (d’Itàlia, Romania, Lituània, Turquia i nosaltres) faran una obra de teatre en anglès, que presentaran a Turquia durant l’última mobilitat, si la situació política d’Orient Mitjà ho permet.
Al mes de febrer està prevista una segona mobilitat a la ciutat lituana de Kraziai, on es veurà la primera presentació.
Mobilitat a Kraziai (Lituània) dins del projecte Erasmus+
Una representació del Guillem Catà, formada pels professors Adel Sayed i Mònica Soler i les alumnes de 4t d’ESO Hidaya Hafdi i Àngela Izquierdo, han tornat de la 2a mobilitat transnacional que ha tingut lloc al poble lituà de Kraziai, dins del marc del projecte Erasmus+ finançat pel Consell d’Europa.
La mobilitat ha durat cinc dies, durant els quals els quatre membre de la delegació manresana han pogut veure i viure de molt a prop la cultura i les tradicions lituanes. Les dues alumnes han viscut tres dies intensos amb famílies locals i han pogut gaudir del caliu humà entre companys i companyes, tot i que hi havia més d’un metre de neu.
Durant l’estada han pogut veure la representació teatral dels alumnes de l’institut lituà, activitat que tocarà fer a Manresa al novembre d’enguany, ja que aquest projecte transnacional gira al voltant del teatre social i la problemàtica dels adolescents, tant en l’àmbit escolar com en el personal, i tot serà en anglès.
Durant el mes d’abril una altra delegació del centre tornarà a viatjar, aquesta vegada cap a la ciutat romanesa de Bacau per portar a terme la tercera mobilitat transnacional.
El projecte Erasmus ens porta a Bacau (Romania)
L’Institut Guillem Catà no s’atura. El mes d’abril passat dues alumnes, Eva Solà i Núria Leon, acompanyades de dos professors del centre, Marc de Arcos i Joan Soto, vam viatjar a la ciutat romanesa de Bacau, molt a prop de la frontera amb Moldàvia. Durant una setmana vam participar en un seguit d’activitats vinculades al projecte Erasmus Make a change and listen to their Voice en què, a més del nostre centre, hi participen altres centres educatius de països europeus, com ara l’Istituto Istruzione Superiore G. Malafarina d’Itàlia, el Kraziai Gymnasium de Lituània, el Sehit İsmail Tetik High School de Turquia i el Colegiul Grigore Antipa de Romania.
Vam gaudir de diverses representacions teatrals dutes a terme pels nostres amfitrions, com també vam poder conèixer una mica més les tradicions culturals i gastronòmiques de Romania. Igualment vam tenir la sort de poder visitar alguns indrets propers que destaquen pel seu atractiu històric i cultural, com ara la ciutat d’Iasi, la localitat de Targu Neamt, la fortificació de Neamt, el monestir d’Agapia, l’encantadora localitat de Piatra Neamt i el mont Pietricica. Així mateix, els nostres hostes van voler guiar-nos en un petit recorregut per la ciutat de Bacau, amb les interessants visites als museus de Ciències Naturals i d’Història de la ciutat.
El contrapunt divertit de les activitats va ser la competició de pastissos, en què els professors del centre van superar totes les expectatives i van sorprendre amb les seves creacions. No era prioritari guanyar, sinó tenir una bona oportunitat per continuar aprenent i estrenyent vincles en aquest projecte.
La propera aturada del projecte serà Manresa, i tots plegats ja tenim ganes d’ensenyar-los la nostra ciutat i el nostre centre.
Joan Soto
Trobada europea al Guillem Catà dintre del projecte Erasmus+
La setmana del 21 al 25 de novembre el nostre l’institut va organitzar, en el marc del projecte de teatre finançat pel Consell d’Europa, una nova trobada de professors i alumnes estrangers. Eren vint en total, procedents de quatre països (Itàlia, Lituània, Romania i Turquia).
Els alumnes visitants es van allotjar a casa del nostre alumnat, la qual cosa va ser una gran oportunitat per intercanviar i compartir moments inoblidables durant una estada de cinc dies a la capital del Bages.
Un dels moments clau de la trobada va ser quan els alumnes del Guillem Catà involucrats en aquest projecte van presentar una obra de teatre en anglès de 24 minuts de durada, amb el títol Make a change and listen to their voice (Feu un canvi i escolteu la seva veu). La finalitat del projecte consisteix a fer servir el teatre com a eina per ajudar els adolescents a plantar cara als seus problemes emocionals i d’entorn familiar.
L’obra presentada pels nois i noies del Catà va agradar, i molt, al públic present, tant autòcton com foraster.
Enhorabona a tots per la feina ben feta!
Adel Sayed
Coordinador del projecte
Erasmus+ ens porta a Calàbria (Itàlia)
Des del febrer de 2016, l’Erasmus+, Make a change and listen to their voices, ha posat en contacte alumnes de l’Institut Guillem Catà de Manresa amb Lituània (Kraziai), Romania (Bacau) i Itàlia (Soverato, Calàbria).
Les trobades exploten els aprenentatges no formals vinculats a la creació d’una obra de teatre en llengua anglesa, que reflecteixi la seva quotidianitat.
Tal com vam fer a Manresa el novembre passat, aquest mes de març, a Soverato, tres alumnes i dos professors han conegut els sistemes de treball de l’Istituto tecnologico Giovanni Malafarina, participant en reunions sobre el futur dels Erasmus i, molt especialment, participant en un musical sota el ritme de The Wall de Pink Floid.
L’obra, que combina música, dansa i vídeo, reflexiona sobre les classes a l’institut, el paper dels pares i professors, i l’enuig per un futur amb pocs al·licients per al jovent.
La tasca del Laboratorio teatrale Malafarina és fruit d’una dedicació entusiasta, i els resultats són sempre impressionants. L’estada a Soverato també va tenir una jornada cultural visitant el taller artístic Musaba i el museu arqueològic de Reggio Calabria.
El proper mes de maig, una reunió de professors a Turquia farà la valoració global i clausurarà aquest nou projecte Erasmus+.