
EL NOSTRE CENTRE REUNEIX 150 REPRESENTANTS D’ANIMACIÓ DE TOT CATALUNYA
La 8a Jornada d’Animació Sociocultural i Turística de Catalunya forma part dels actes per celebrar els 25 anys del cicle a Manresa.
L’institut Guillem Catà va reunir ahir més de 150 representants de 9 centres d’arreu de Catalunya del CFGS d’Animació Sociocultural i Turística. Alumnat i professorat procedent de Salt, Barcelona, Esplugues de Llobregat, Sabadell, Cardedeu, Lleida, Tarragona s’han trobat a Manresa per participar de la 8a Jornada d’Animació Sociocultural i Turística de Catalunya.
L’acte inaugural va comptar amb la presència d’Eloi Hernàndez, president del Consell Comarcal del Bages, el regidor d’Acció Climàtica i Educació a l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet, la responsable territorial dels PFI-PTT dels SSTT d’Educació a la Catalunya Central, Eva Ribera i de la direcció de l’Institut Guillem Catà. També va comptar amb la
presència de Joan Morros, l’ànima del cicle formatiu a Manresa en el seus inicis i durant 15 anys.
Taula rodona d’experiències
En la taula rodona d’experiències, exalumnes del cicle formatiu de Manresa i Sabadell van posar de relleu la importància del cicle formatiu en les seves trajectòries professionals. David Aguilera, artista social “LOCIGRONET” a Guimerà (Urgell), va manifestar que en el cicle va aprendre del Joan Morros que “un animador sociocultural pot treballar a qualsevol lloc, només t’has de crear el lloc de treball”. Cristina Cano, cap d’unitat d’Infància, joventut i persones grans de l’Ajuntament de Manresa, va formar part de la 1a promoció d’Animació Sociocultural (1999-2001) i va definir els estudis d’Animació Sociocultural com uns estudis vivencials i amb implicació a la ciutat en projectes com la Fira Mediterrània. Anton Uró, de Mediare, que ofereix formacions sobre drogues, gènere i oci nocturn, va constatar que “Animació Sociocultural hauria de ser la “mili” de 9 mesos obligatòria per a tothom”. Patricia Ortega, de Liuca Animacion & Eventos (Sabadell), va destacar que el cicle per ella va ser “inspiració i una descoberta de mi mateixa” i va animar a tots els assistents a “lluitar pel que volen”.
Durant la jornada, l’alumnat també van tenir l’oportunitat de viure experiències pràctiques a través de tallers de jocs de taula moderns. El pati de les Cots es va convertir en una gran ludoteca, que va permetre als participants dels diferents centres educatius compartir experiències i aprenentatges i van reforçar la importància de les activitats d’oci com a eina
d’inclusió social.
Reunió al Departament d’Educació
Paral·lelament, el professorat dels centres educatius que va participar a la Trobada, es va reunir als ST del Departament d’Educació a la Catalunya Central. Allà, van compartir la seva experiències educativa en els diferents instituts i també van consensuar les peticions pendents al Departament d’Educació. Entre aquestes, hi ha l’eliminació de les traves burocràtiques per la gestió de les pràctiques de l’alumnat. Es va reclamar l’adaptació al sector, permetent que es puguin fer pràctiques els diumenges o en horari nocturn, que és quan també tenen lloc molts esdeveniments culturals, turístics o de lleure en els que l’alumnat pot participar. Es crearà un grup de treball entre el professorat per seguir superant les problemàtiques amb les que es troben els estudis d’Animació Sociocultural i Turística. Entre aquestes hi ha la gran desconeixença, la baixa matrícula o manca de reconeixement social d’uns estudis que pretenen ser la base d’una millora social.