Seu 1 - Rosa Sensat 6-8, 08243 Manresa, Barcelona
Seu 2 - Cami dels Tovots, s/n, Barriada Cots, 08243 Manresa, Barcelona
938 773 705
602 354 280
contacte@guillemcata.cat

SORTIDA DE L’ÀREA DE CLÀSSIQUES: POMPEIA, “L’ÚLTIM GLADIADOR”

SORTIDA DE L’ÀREA DE CLÀSSIQUES: POMPEIA, “L’ÚLTIM GLADIADOR”

Els alumnes de l’àrea de clàssiques del Guillem Catà van iniciar el curs amb una experiència excepcional que els va transportar directament a l’antiga Roma. El dia 6 d’octubre, van embarcar-se en una fascinant excursió cap a Barcelona per visitar «L’últim gladiador», una gran exposició sobre Pompeia que els va deixar impressionats. Aquesta exposició va més enllà de ser una simple mostra d’art i objectes pompeians, ja que els va oferir l’oportunitat de viure un viatge virtual impressionant cap al darrer dia de Pompeia l’any 79 de la nostra era.

En primer lloc, van recórrer l’exhibició contemplant els 150 objectes exposats en els diferents espais: escultures, armes, escuts, puntes de llança, punyals, espases, mosaics, gerros, estris de cuina i fins i tot instruments musicals.

Posteriorment, els alumnes van tenir l’oportunitat de posar-se unes ulleres de tecnologia 3D i submergir-se en un món virtual que recreava amb gran detall els carrers animats de Pompeia. Van començar amb una visita a les masmorres de l’amfiteatre, on els presoners compartien les seves experiències, creant una sensació claustrofòbica que només es va dissipar amb l’aparició d’un guàrdia pretorià disposat a guiar-los cap a la llum del dia.

Aleshores, es van trobar enmig d’una escena viva del dia 24 d’octubre del 79, el mateix dia que Pompeia va ser engolida per la lava del Vesuvi. Van poder passejar pels carrers, observant els comerciants que oferien els seus productes, des de recipients de ceràmica fins a teles de colors vibrants.

La visita va continuar en una estança semisubterrània, on van presenciar com s’entrenaven els gladiadors. Allà també van aprendre quines armes s’utilitzaven en els munera (combats de gladiadors) i també van descobrir com vivien i què menjaven aquests herois de la vida romana.

Finalment, com si fossin veritables gladiadors, van travessar una pesada porta de fusta que els va portar a sentir les mateixes sensacions que un d’aquests personatges en pujar a l’elevador que els deixaria al mig de l’amfiteatre, on presenciarien una venatio amb animals exòtics com elefants o lleons. Una vegada al mig de l’arena, van experimentar l’escalfor del públic animant als seus favorits.

Però de sobte, tota aquesta eufòria va ser interrompuda quan el Vesuvi, en l’horitzó, va començar a escopir cendra i foc. El públic, amb pànic, ho va presenciar des de les grades i va començar a fugir i cridar. Era el darrer dia de Pompeia, però gràcies a aquest tràgic final, avui és el millor jaciment romà conservat.
 Més imatges i vídeos a: https://latinitas254181648.wordpress.com/2023/10/09/pompeia-lultim-gladiador/